Lankut

Lankut

Lankkulattia on parkettien kuningaslaji. Lattia on lähes ikuinen kun se rakennetaan 20 – 22 mm vahvuisista umpitammilankuista. Saarni on vielä kovempaa, joskin tammea vaaleampaa ja pintakuvioltaan elävämpää. Mallistossa on yli 15 mm vahvuista käsittelemätöntä tammilautaa ja saarnilautaa. Pyydä lankku tarjous >>.

Lankku standardimallisto

Koko mm Puulaji
Paksuus Leveys Pituus Natur Rustikal Rustik B Huom!
16 120 lajitelma
560-1810
Tammi OK OK Liimattava lankku
21 120, 140, 160 lajitelma
610-2310
Tammi OK OK OK Liimattava
21 180 lajitelma
610-2310
Tammi OK OK Liimattava
21 120 lajitelma
600-2000
Saarni OK OK OK Liima tai koolaus
21 140 lajitelma
610-2310
Saarni OK OK OK Liimattava

Verkkokaupasta suoraan ostettavat lankut

16 x 120 mm liimattava tammilankku

Leveä 20 mm rustikalB tammilankku

Kaksikerroksinen tammilankku lattialämmityskohteisiin

Hinta – mistä muodostuu

Tammilankku natur ja rustikalLankkujen hinnat muodostuvat lähinnä laadusta, pituudesta ja leveydestä. Paksuus toki vaikuttaa myös, muttei yhtä ratkaisevasti. Luonnonvärinen virheetön ja oksaton leveä lankku on hintahaitarin yläpäässä. Kuljetus on kalliimpi yli metrin pituisille lankuille, koska silloin ei voida käyttää standardinmukaista europalettia, ja tavaran käsittely hieman vaikeutuu.

Suuntaa antava hinta tammilankulle suunnittelutarkoitukseen on 65 – 85 EUR/m2. Oletuksena on 100 m2 määrä ja kuljetus pääkaupunkiseudulle. Saarni on muutaman euron kalliimpaa. Hinta riippuu kuitenkin lankun määrästä, koosta ja kuljetuksesta joten tarkka hinta lasketaan tarjouspyynnön yhteydessä. Valmistajilla saattaa myös olemaan varastossa juuri sillä hetkellä jotakin erää mistä luopuvat tarjoushinnalla jos olet valmis ostamaan saman tien. Kannattaa kysyä.

Tammilankku, saarnilankku ja asennus

Lankkujen asennustapa riippuu eniten siitä mitä lattialla jo on. Tammilankku asennetaan yleensä liimaamalla asennusvaneriin joka on kiinnitetty betoniin. Lankku voidaan myös asentaa nauloilla tai ruuveilla perinteisen lankkulattian tapaan. Jos haluaa lattian, joka kantaa itseään vasoilla tai koolauksilla, kannattaa valita mahdollisimman paksua ja pitkää lankkua. 20 – 22 mm tammi- tai saarnilankulle suositellaan maksimissaan 400 mm koolausväli. Lankkulattia ei voi olla uiva. Siis lankkua ei voi asentaa lattialämmityksen kanssa kiinnittämättä sitä alustaan.

Mallistomme lankut ovat pintakäsittelemättömiä, joten pintakäsittely on asennuksen jälkeen tarpeen. Lakkaaminen on yleisin pintakäsittelytapa, joskin vahaus tai öljyvahaus ovat myös suosittuja vaihtoehtoja. Lakkaan tai öljyyn voi lisätä pigmenttejä luonnollisten sävyjen muuttamiseksi. Lankkulattian ulkonäköä voi myös muuttaa siten, että asennusvaiheessa työstetään lankkujen väliin pieniä uria, jotka täytetään tummalla saumamassalla. Näin syntyy laivankansilattia. Käytännössä kannattaa työstää 5×5 mm ura lankun urosponttipuolelle jä täyttää syntyneen raon polyuretaanimassalla, esim Sikaflexillä.

Parketix ei asenna lattioita itse, mutta voimme ehdottaa alueellanne toimivia asennusfirmoja joiden, kanssa voitte sopia asennuksen yksityiskohdista. Kuitenkin saatte meiltä lankut sopivasti projektin aikataulun mukaan kun tilaus on ajoissa.

Lankkujen laatumääritelmät

Tammilankku kl 3 ja 3bLyhyesti kuvattuna:
Natur – luonnonvärinen ilman virheitä, pieniä 10 mm terveitä oksia sallittu
Rustikal – ei merkittävästi valkoista, terveitä maks. 40 mm oksia sallittu, mustia ”neulanpää” kokoisia oksia sallittu
Kl III, Rustikal B – suurempia terveitä oksia, voi sisältää mustia haljenneita tai pudonneita oksia, paikoittain valkoista, paikottain pintahalkeamia

Kosteus 9 +- 2%

Kuvia eri laaduista>

Puulajit

Tammi Quercus robur
Punatammi Quercus rubra
Pyökki Fagus sylvatica
Saarni Fraxinus excelsior
Vaahtera Acer pseudoplatanus