Tervetuloa parkettisanastoon. Sivulle on koottu yleisimmät parkettisanat.

Pyydä puulattia tarjous meiltä >> tai siirry parkettiverkkokauppaamme tästä >>

1-säle. Lukkoponttiparketti jossa näkyvä pinta on tehty yhdestä kappaleesta ja näyttää siksi lankulta.

3-säle. Lukkoponttiparketti jossa näkyvä pinta on tehty monesta pienemmästä kappaleesta. Säleet on useimmiten ladottu kolme rinnan. Tämä lautaparketti näyttää siksi vanhan ajan massiivisauvaparketilta.

Brinell kovuus. Tapa mitata pintojen kovuutta painamalla teräskuulaa vakiovoimalla materiaaliin ja tutkimalla syntynyneen kuopan läpimitta suhteessa voimaan. Männyn Brinell kovuus on suurin piirtein 1,5 ja tammen 3,5-4. Toisin sanoen suurempi arvo vastaa kovempaa pintaa. http://en.wikipedia.org/wiki/Brinell_hardness_test

DIN-280. Saksalainen standardi, joka määrittelee puulattioiden laatuja.

Englantilaiskuvio. Massivisauvalla rakennettava lattiakuvio.

Kalanruoto. Massiivisauvaparketin ylesimpiä kuvioita.

Koolaus. Rima tai palkki mihin lankut kiinnitetään ruuveilla tai nauloilla.

Laivankansilattia. Lankkulattia jota on asennettu niin että lankkujen väliin on työstetty pieni ura (esim 5×5 mm), jota on täytetty tummalla saumamassalla. Lankun leveydeksi sopii esimerkiksi 110 – 140 mm.

Lankku. Lattialankku on valmiiksi hiottu pontattu umpipuulankku. Yli 500 mm jalopuupaloja kutsutaan yleisesti lankuiksi. Jalopuulankut ovat ympäripontattuja kun esimerkiksi mäntylankku ei perinteisesti sitä ole. Yleisiä mittoja tammelle: Paksuus: 16, 20, 21, 22 mm, Leveys 100, 120, 140, 150, 180 mm, Pituus 500 – 2400 mm.

Lankkulattian asennus. Lankkulattia asennetaan joko liimaamalla 9 mm paksuun vaneriin tai ruuvaamalla vasoihin. Lankkulattia ei kestä uivana eikä suoraan betoniin liimattuna. Betonin pinta on sen verran pölyinen, että liima ajan myötä irtoaa. Vaneriasennuksessa vaneri sekä liimataan että ammutaan Hiltilla kiinni betoniin.

Lankkulattia ja sähkövedot. Samalla kun lankkulattia asennetaan on hyvä hetki lisätä sähköpistoikkeiden määrää, jos sellainen tarve on. Lattian ja seinän väliin jää muutaman kaapelin verran rakoa, jota voi hyödyntää sähkövedoille rikkomatta seinää.

Lattialämmitys ja parketti. On tärkeää että lattialämmitys käynnistetään (18 C) vähintään kaksi viikkoa ennen lattian asentamista. Näin valu sekä kuivuu kokonaan että asettuu tasaiseen lämpötilaan. Kaksi päivää asennuksen jälkeen voidaan hitaasti (max 1 C päivässä) nostaa lämpötilaa haluttuun käyttölämpötilaan muttei yli 26 C. Seuraavat puulajit eivät sovi lattialämmityksen kanssa: pyökki, vaahtera, jatoba, badi ja tali. Puu on herkkä olosuhteiden muutoksiin ja esimerkiksi nopea kuivuminen tai lämpötilan muutos voi aiheuttaa muodonmuutoksia tai halkeamia.

Lattiamateriaali. Yleisimmät Suomessa käytetyt lattiamateriaalit ovat: mosaiikkiparketti, massiivisauvaparketti, lukkoponttiparketti (lautaparketti), lankkulattia, laminaatti, kivi, keramiikkalaatta, korkkimatto, muovimatto, kokolattiamatto.

Lautaparketti. Parketti, joka koostuu useammasta kerroksesta. Ylin on 2,5 – 6 mm vahvuista jalopuuta ja loput on vaneria tai halvempaa puuta. Lautaparketti on yleensä varustettu lukkopontilla. Tammiparketti on yleisin lautaparketti.

Lukkopontti. Tapa yhdistää parkettilautoja toisiinsa ilman kiinnitystä alustaan. Pontit lukitaan toisiinsa ja pysyvät kiinnitettynä ilman liimaa.

Massiiviparketti. Yleisnimi lankuille, massivisauvoille, ohutsauvoille, mosaiikille, pystypuuparketille ja teollisuusmosaiikille. Yhteistä on että palat ovat umpipuuta.

Massiivisauvaparketti. Parketti joka koostuu umpipuupaloista. Yleisimmät mitat paloille ovat: Paksuus: 15,16,20,22 mm, Leveys: 43, 50, 68, 70 mm, Pituus: leveyden moninkerta tai 250 – 500 mm. Massiivisauvoilla voidaan rakentaa monenlaisia kuvioita. Joissakin kuvioissa vaaditaan että pituus on leveyden moninkerta (ruutukuvio, tietyt kalanruotokuviot). Palat toimitetaan yleensä 50% vasemmalle ja 50% oikealle pontattuina.

Mosaiikki. Mosaiikkiparketti on pienistä puupaloista valmiiksi koottuja mattoja. Ne liimataan alustaan ja hiotaan tasaisiksi ennen pintakäsittelyä.

Ohutsauvaparketti. Ponttaamaton umpipuupala.

Parkettiliike. Rautakaupat ovat suurimpia parkettiliikkeitä. Yleensä myyvät lukkoponttiparkettia eikä massiiviparkettia. Massiivipuuhun erikoistuneet yritykset myyvät useimmiten sekä materiaalin että asennuksen arvokkaana pakettina. Jos asennatte itse tai asentaja on jo tiedossa, kääntykää Parketixin puoleen materiaalin suhteen niin säästätte selvää rahaa.

Puulattia. Puulattia tehdään umpipuusta, yleensä lankuista.

Saarni. Fraxinus excelsior. Saarni on vaalea ja kova puu, joka sopii erinomaisesti lankkulattiaksi. Kuvagalleriaan…

Tammi. Tammi on kova ja stabiili puu, ehkä jalopuista eniten käytetty lattiamateriaalina. Euroopassa kasvavat tammi Quercus robur ja punatammi Quercus rubra. Kuvagalleriaan…

Tammiparketti. Tänä päivänä tammiparketti tarkoittaa lähinnä tammiviilulla varustettua lukkoponttiparkettia tai tammen väristä laminaattia. Muutama kymmenen vuotta aikaisemmin tammiparketilla tarkoitettiin massiivisauvaa. Hinta on laminaatin ja lankun välillä.

Vaahtera. Acer pseudoplatanus. Erittäin kaunis ja vaalea puu. Elää jonkun verran kosteuden ja lämpötilan mukaan joten sitä ei suositella lattialämmityksen kanssa eikä esimerkiksi mökillä. Tasaisissa oloissa toimii hyvin massiivisauvaparkettina.

Sauvaparketti. Yleisnimi ohutsauva- ja massiivisauvaparketille. Jotkut kutsuvat myös mosaiikkia sauvaparketiksi.

Uiva lattia. Lattia joka ei ole kiinni alustassa. Lattialaudat ovat ainoastaan kiinnitetty toisiinsa.

Viiste. Lankun tai parketin reuna on hiottu jotta lankkumaisuus korostuisi. Ympäriviiste – myös päädyt on hiottu.

Ympäripontattu. Pontti sekä sauvan tai lankun sivuilla että myös päädyissä. Lattia on tukevampi koska lankkujen päädyt tukevat toisiaan vaikka liitos ei satu suoraan koolauksen päälle.

Öljylakka. Vernissan ja hartsin sekoitus. Tuottaa kestävän ja kiiltävän pinnan.

Öljyvaha. Seos kasviöljyä ja luonnonvahaa, muodostaa huokoisen ja hengittävän pinnan. Esimerkiksi Osmo Color.